Prosim o radu. Na cestovani chci mit platebni karty vsechny tri - Maestro, Mastercard i Visu. Jake banky byste doporucili? Ted mam Visu od MBank a vytaci me jak jejich kurz, tak povinnost platit kartou... dokud tam ta povinnost nebyla, brala jsem tuto kartu jako zalozni a neplatila s ni. Ale Visu uz vydava snad jen Zuno a CS. Zuno na me moc dobre nepusobi, ale kdyz to chci jen kvuli karte... kurzy horsi nez MBank nebudou. Maestro mam od FIO, ta se osvedcila v Nemecku, kde se jinak pomalu platit neda, ale uz neni zadarmo, ale za 99. Zdarma jde vydat snad jen k uctu GE Money, tak nevim, jestli je lepsi zaplatit FIO nebo akceptovat kurzy GE. Hledam nejakou dalsi variantu, ale nenachazim. Mastercard - tu bych chtela od Equabank. Prijde mi, ze ma nejvyhodnejsi podminky. Nebo Unicredit. Zdarma mi ji navic vyda FIO, ktera mi jinak vyhovuje... Jaky mate nazor? .

Bankovni karty

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

tohle je specialita mbank. Mně když zablokovali kartu v JP, tak mi řekli, že odblokovat ani nejde (což dává smysl, když ji zablokujou kvůli podezření na nekalosti), a že mi musí poslat novou, samozřejmě na českou adresu. Parodie na banku.

0 Citovat

Já si takhle před poslední návštěvou Filipín pořídil mkartu svět, která je asi na cestování. První výběr z bankomatu v Angeles city a blokace, to jsou opravdu neskutečný idioti. A odblokovat jen pře telefonní hovor do ČR což by mě stálo několik set korun, možná v té době tisíc.

Naštěstí jsem měl ještě revolutku, sice po překročení limitu výběrů horší kurz ale aspoň jsem tam nechcípl hlady.

Mi přijde, že Mbanka je banka pro malý děti co se musí vodit za ručičku, nejen v zahraničí funguje stylem jsi nesamostatný debil a my víme líp co potřebuješ.

Dokonce mi kartu blokli dvakrát v Čechách, musel jsem tam volat a odpovídat na mraky úplně stupidních otázek.

2 Citovat

mBank je banka na nic....

2 Citovat

bugr napsal(a):

Já si takhle před poslední návštěvou Filipín pořídil mkartu svět, která je asi na cestování. První výběr z bankomatu v Angeles city a blokace, to jsou opravdu neskutečný idioti. A odblokovat jen pře telefonní hovor do ČR což by mě stálo několik set korun, možná v té době tisíc.

Naštěstí jsem měl ještě revolutku, sice po překročení limitu výběrů horší kurz ale aspoň jsem tam nechcípl hlady.

Mi přijde, že Mbanka je banka pro malý děti co se musí vodit za ručičku, nejen v zahraničí funguje stylem jsi nesamostatný debil a my víme líp co potřebuješ.

Dokonce mi kartu blokli dvakrát v Čechách, musel jsem tam volat a odpovídat na mraky úplně stupidních otázek.

Mně kartu také zablokovali na Filipínách. Strávil jsem asi půl hodiny dokazováním, že jsem to skutečně já (volal jsem přes Roamless –doporučuji). Když už to vypadalo, že mi ji konečně odblokují, oznámili mi stroze, že to předávají specializovanému oddělení – a že si mám znovu zavolat a celý proces absolvovat ještě jednou. V tu chvíli jsem je poslal do pi.. Naštěstí mám Revolut..

2 Citovat

Ono je to v dnešní době těžké, když všude číhají podvodníci.
Já jsem potřeboval něco dokoupit u Condor, volal jsem jim na tu jejich linku a neprošlo platba kartou. Zkoušeli jsme víc karet a neprošla žádná. Operátor nás požádal ať to prověříme u banky.
Tak jsem volal do AirBank, co se stalo a že jsem Condoru po telefonu řekl číslo karty a CVC a ten iniciativní blbec mě bez zeptání zablokoval nejen všechny moje karty, ale i přístup do IB. Když jsem se ptal proč, tak prý to mohl být podvod.
Sranda bylo odblokování, protože se vás ptají na ty debilní otázky, jako například, kdy jste se naposledy přihlásili do IB na počítači (když používám jen aplikaci v mobilu), nebo kdy Vám přišla nějaká větší částka (když je to firemní účet a těch obratů je tam denně několik).

2 Citovat

To je pěkný ze chrání majitelovy peníze, ale měli by mít nějakou jednoznačnou cestu, jak blokaci zabránit. Zjišťoval jsem jak to funguje ve Fiu a řekli mi, že i když jim nahlásí že od-do bude na cestách tam a tam, tak když banka vyhodnotí transakce jako podezřelé,  kartu stejně může zablokovat...

1 Citovat

To vazne ide niekto do sveta s 1 kartou? Ja beriem minimalne 3, vzdy ich mam odelene (penazenka+prvy batoh+druhy batoh), a ak by som nedajboze nemal na niektorom ucte dostatok penazi, tak mi hocikto z rodiny prevedie (dnes uz instantne) financie kolko treba, a ked uz sa poserie vsetko, tak este ucet vo Western Union. Dalsie karty su v google pay, esim+voip s volaniami za centy ... nejaka blokacia karty moze cloveka nasrat, ale v dnesnej dobe urcite nemoze cloveka "znefunkcnit"

5 Citovat

@voughne: jestli je to poznámka na mě, tak jsem  nikde  nepsal, že ten rodinný příslušník má na cestách jen 1 kartu nebo že nemá hotovost nebo že ho ta blokace "znefunkčnila". Jen jsem popsal jeho čerstvou zkušenost s mBankou a upozornil na možné riziko...

7 Citovat

Cesty mimo EU vždy mbance nahlásím, nikdy mi nic neblokli. Jednou mi banka blokla kartu, protože se s ní pokoušel někdo platit v Brazílii, takže nějakou korunu zachránili. Jen je blbý, že nepošlou o blokaci třeba SMS, protože jsem to zjistila náhodou ráno na nákupu, bylo to jen v mailu, bankovní appku v mobilu nemám, do mailu nelezu hned po probuzení 🙃

1 Citovat

Mně kdysi volali z Unicreditbank, že "pozastavili" nějakou platbu z mojí karty, která proběhla v zahraničí a zdála se jim podezřelá. Banka mi kvůli tomu volala, aby se ujistila, jestli jsem v zahraničí a platím tam kartou. Když jsem jim řekla, že jsem takovou platbu nedělala a v zahraničí nejsem, tak tu kartu zablokovali (trvale) a poslali mi novou. To mi přišlo jako dobrý postup, tedy při podezření nejdřív kontaktovat klienta a pak po dohodě s ním případně zablokovat.

2 Citovat

Taký je dobrý, když máte na kartě 6-ti místný pin a přijedete do země (třeba Kyrgyzstán), kde bankomaty očekávají jen 4 číslice a po zadání čtvrté okamžitě zahajují transakci. Než se rozkoukáte a pochopíte, co se děje, je karta zablokovaná.

2 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

tohle je specialita mbank. Mně když zablokovali kartu v JP, tak mi řekli, že odblokovat ani nejde (což dává smysl, když ji zablokujou kvůli podezření na nekalosti), a že mi musí poslat novou, samozřejmě na českou adresu. Parodie na banku.

Ja mám dojem, že mbank blokuje karty náhodne. Za posledné 2 roky mi 2x zablokovali kreditku pri bežnej platbe z počítača na Slovensku, z ktorého bežne robím platby kartou a naproti tomu 2x neblokli podvodnú platbu z Thajska. Platby v zahraničí mi blokujú bežne a úplne náhodne. 

Nahlásiť, že idem do zahraničia nie vždy pomôže, lebo sa občas stávajú situácie, že sa ocitnem v krajine, v ktorej som neplánoval byť a potrebujem tam platiť kartou.

1 Citovat

voughne napsal(a):

... nejaka blokacia karty moze cloveka nasrat, ale v dnesnej dobe urcite nemoze cloveka "znefunkcnit"

Môže to byť problém, ak u nejakej firmy s byrokratickými pravidlami spravíš rezerváciu zaručenú kartou, a pri platení na mieste požadujú zaplatiť tou istou kartou, ktorá bola použitá pri rezervácii.

2 Citovat

Mě tohle kdysi provedla RB. Blokace karty kvůli výběru z bankomatu na Borneu. Vtipný bylo, že mi to ani nedali vědět. Takže najednou mi přestala fungovat karta a já vůbec netušil proč. Navíc v oblasti bez signálu. Po návratu následovala návštěva ředitele pobočky. Naštěstí se k tomu postavili čelem.  

0 Citovat

Ešte pred pár rokmi banky blokovali len platby, teraz, zdá sa, zablokujú rovno kartu.

0 Citovat

tohle téma mě neskutečně baví. je to takkové to typické chtění od banky, aby přesně věděla, co člověk dělá, a dělala zázraky.

Je to jako se vším - všechno špatně.

Nezablokují kartu při podezřelé transakci, a člověk přišel o peníze - je to špatně.

Zablokují preventivně kartu při podezřelé transakci aby člověk případně nepřišel o peníze - je to špatně.

Docela by mě zajímalo, co by ta banka měla dělat, aby byli všichni spokojeni.

Ono to není nic jednoduchého - transkace vyhodnocuje algoritmus, který když vidí, že se na kartě děje něco, co se vymyká "tradičním" vzorům daného člověka, tak se rozhoduje, zda kartu raději zablokuje nebo ne. Nebo když vidí, že transakce proběhly geograficky ve vzdálených lokacích, a nedalo by se to stihnout. Atd atd.

A místo, abychom byli rádi, že se banka stará, tak tady nadáváme. A vsadím klidně roční výplatu na to, že Ti samí by v situaci , kdy by jim opravdu účet skrz kartu někdo vyluxoval v pěti transkacích, a banka by kartu nezablokovala po první, tak by si tu stěžovali úplně stejně.

Jo, píšu to z pozice člověka, který onehdá jednou seděl v letadle přes půl světa, po 10 hodinách v letadle vystoupil ve Frankfurtu z letadla, a po zapnutí telefonu jen přišla notifikace, že banka zablokovala kartu. Následně na hotlajně zjištěno, že to bylo proto, že se tam objevily nějaké podezřelé transakce (které jsem neudělal) za 70 000.

1 Citovat

Lord Pitzbudka napsal(a):

Docela by mě zajímalo, co by ta banka měla dělat, aby byli všichni spokojeni.

Tak keď sa pýtaš... :) Asi najlepší stav by bol ten, ak by mal človek možnosť nahlásiť obdobie, v ktorom bude ten algoritmus blokovania na jeho zodpovednosť vypnutý (čiže napr. pred cestou do exotickejšej cudziny). a blokácia by bola v tom čase možná, len ak o to majiteľ karty aktívne požiada.

Inak, ako čítam túto diskusiu o blokovaní kariet, mám vcelku asi šťastie, používam karty UniCredit a Revolut (aj mBank, ale tú kvôli nevýhodným kurzom len v rámci eurozóny), a zatiaľ ma takéto zablokovanie karty nepostretlo.

1 Citovat

Vidím to stejně jako jery. Bylo by to na vyslovnou žádost a zodpovědnost majitele karty. Dá se pak omezit roziko nastavením limitu plateb, tim ze nemas na účtu nějaké nesmyslně vysoké částky, některé banky umožňují vybrat regiony/země, ve kterych karta (ne)nefunguje (třeba Fio) atd.

0 Citovat

Mě nevadí, když k blokaci dojde. Ale chci o tom vědět. A ne, že mi prostě přestane fungovat karta. 

5 Citovat

Mbanka, s nou mam usmevny pribeh.

Zvoni mi telefon. Na druhej strane chlapik z mbanky ci mam chvilu cas. Ja, reku neaka propaganda. Tak nie nemam.

Dojdem domov, napojim sa na net a tam vybieleny ucet. 

Kokot keby mi hned v telefone povedal, ze moju kartou niekto zneuziva ale on ne, len pozdravil a dovi dopo :)

Nastastie sa to vyreklamovalo a peniaze po pol roku prisli nazad na ucet.

No a ked som tam chcel zrusit ucet, tak bolo treba vsetko pekne poslat postou, vratane uradne overeneho podpisu.

6 Citovat

Vždy, když jedu někam dál od domova( Japonsko,Čína ,USA atd) tak zavolám předem do banky a oznámím to. Nikdy jsem tak žádný problém neměl.

0 Citovat

divan napsal(a):

To je pěkný ze chrání majitelovy peníze, ale měli by mít nějakou jednoznačnou cestu, jak blokaci zabránit. Zjišťoval jsem jak to funguje ve Fiu a řekli mi, že i když jim nahlásí že od-do bude na cestách tam a tam, tak když banka vyhodnotí transakce jako podezřelé,  kartu stejně může zablokovat...

Podle mých zkušeností v tomto Fio funguje správně (aspoň před 7 lety). Po skončení cesty Ománem tj. věděli, že jsem tam byl bez ohledu, jestli jsem hlásil nebo ne, mi půjčovna chtěla omylem strhnout víc opakovanou platbou a nijak mě nekontaktovala. Banka mi kartu zablokovala a zaměstnanci banky se mě ptali, jestli tu platbu chci nechat nebo ne. Měl jsem možnost kartu odblokovat, ale nakonec jsem ji nechal zablokovanou a i přesto mi nabídli, že mi ji mohou krátkodobě odblokovat pro výběr, protože to bylo na úvod delší cesty. Já už ale kreditku nepotřeboval.

Jinak nikdy nic nehlásím a zbytečnou blokaci mi provedla akorát ČSOB před 16 lety při pokusu o platbu necelých 100 USD v Polynesian Culture Centre v době, kdy jsem byl na Havaji už skoro 2 měsíce, což bych jako podezřelou transakci nehodnotil.

0 Citovat

inak nie je dobre aj tak ked sa da platit telefonom alebo hodinkami? jasne, ze nie vzdy sa to da (najma vyber), ale aspon mimimalizovat sancu, ze platbu banka vyhodnoti ako podozrivu. 

0 Citovat

Však tohle už má třeba revolut pořešené několik let. Dá se v aplikaci zapnout, že algoritmus na vyhledání podezřelých transakcí má brát v potaz polohu telefonu a je to. Pak ví, že se nacházíte v Indonésii a výběr z bankomatu tamtéž je v pořádku, ale ve stejný čas v Peru už ne. Nehledě na to, že když už nějakou transakci zablokují, tak přijde notifikace a obratem to v aplikaci můžu potvrdit, že to je legit a podruhé už platba projde. České banky by to mohli řešit úplně stejně pokud by se chtělo...

3 Citovat

tonic napsal(a):

inak nie je dobre aj tak ked sa da platit telefonom alebo hodinkami? jasne, ze nie vzdy sa to da (najma vyber), ale aspon mimimalizovat sancu, ze platbu banka vyhodnoti ako podozrivu. 

Aj pri platbe telefónom predsa banka vidí, kde bola realizovaná platba, nie? Ja mám jednu kartu spárovanú s telefónom a hneď po zaplatení telefónom vidím v appke banky názov obchodníka a miesto platby.

0